úterý 6. listopadu 2012

Jak na unroot/unbrick Samsung Galaxy S2

Vzhledem k tomu, že mám aktuálně na svém telefonu custom ROM Resurrection Remix s Jelly Bean 4.1, jako první ze série praktických článků o rootu/unrootu a flashování  uvedu právě ten, ve kterém si názorně ukážeme, jak provést „unroot“ telefonu, tedy uvedeme telefon ze stavu odemčení, případně přehrané ROM do původního stavu daného od výrobce. Hned na začátku upozorňuji, že tento návod je primárně určen pro majitele telefonů Samsung Galaxy S2 s označením  GT – I9100 a zároveň musím upozornit na to, že vše zde popsané provádíte na svou vlastní zodpovědnost a autor tohoto článku v žádném případě neponese zodpovědnost za případné škody na vašem telefonu.
img_1410_0
Budeme tedy vycházet z toho, že váš telefon má root, má „insecured kernel“ a nainstalovanou nějakou custom ROM. Budu tedy předpokládat, že tento článek bude zajímat hlavně ty, kteří se chtějí nejjednodušším způsobem vrátit zpět a mají za sebou díky předešlým experimentům již nějaké zkušenosti. Co vše budeme potřebovat?


  • flashovací nástroj Odin, který lze stáhnout například z mého zdroje ZDE.
  • originální STOCK ROM, což je původní originální ROMka od výrobce. Stahujte ZDE ( ze seznamu vyberte svůj konkrétní typ telefonu ).
  • nainstalovaný Samsung Kies kvůli aktuálním USB ovladačům. Pokud nemáte, stahujte ZDE.
  • v nastavení telefonu musíme mít povolené USB ladění, nebo také debug mód

Soubory si uložte někam na disk v počítači a nyní se můžeme pomalu rozhoupat k samotnému kroku „velkého návratu zpět“. Pokud se v budoucnu budete chtít vrátit opět zpátky ke své “vymazlené“ cystom ROM, doporučuji nyní provést kompletní zálohu všech aplikací a nastavení systému. K tomuto účelu vřele doporučuji nástroj Titanium Backup, který ocení každý „rootař“. Ke stažení je ZDE na Google Play. V závislosti na instalované ROM pak doporučuji provést přes „recovery mód“ samotnou zálohu ROM.
V tuto chvíli bychom tedy měli mít vše připravené a můžeme se pustit do přehrání ROM. Na počítači si spustíme flashovací aplikaci Odin. Telefon bychom měli mít alespoň ze třetiny nabitý, aby nás nezaskočilo to, že se vybije. Mohli bychom tak mít poměrně problém v podobě nepoužitelného předraženého těžítka, které by nemuselo být tak jednoduché oživit ;).
img_1403_0img_1405_0
Telefon vypneme a trojhmatem tisknutí tlačítek volume down + power + home a dostaneme se tak  do „download módu“. Na obrazovce potvrdíme tlačítkem volume up ( obrázek v levo ) a objeví se nám obrazovka s download módem ( obrázek vpravo).

Toto je okamžik, kdy telefon připojíme k počítači přes USB a přesuneme se do aplikace Odin. V okně Odin ponechte vše beze změny a dbejte na to, aby byla zaškrtnutá pouze políčka Auto Reboot a F. Reset Time. Vše ostatní ponechte odškrtnuté, tak vidíte na obrázku dole.
01_0
Pokud máte nainstalované Kies, měli byste mít aktuální ovladače pro USB. To poznáte i tak, že v aplikaci Odin uvidíte v levé horní části svítit barevně políčko s portem, přes který je telefon připojený ( obr. 4 – krok 1). Pokud je políčko neaktivní, pravděpodobně nemáte nainstalované Kies, či jednoduše počítač telefon nevidí.  Nyní přes tlačítko PDA ( obr. 4 – krok 2 ) vyberte v počítači požadovaný soubor s originální ROM a načtěte ji do pole v aplikaci. V tuto chvíli je vše připravené a klepnutím na tlačítko Start zahájíme proces „flashnutí“ telefonu originální ROM ( obr. 4 – krok 3).
04_0
Průběh můžeme sledovat v levém okně s označením Message a rovněž na displeji telefonu se nám bude něco dít.
img_1406_0
Po úspěšném dokončení uvidíme v levém horním okně aplikace Odin zelené políčko s nápisem PASS!  viz. obrázek dole.
06_0
V tuto chvíli je v telefonu vše nahrané a po restartu se již nabíhá úvodní obrazovka originální ROM.

Někdy se může stát, že boot systému může trvat příliš dlouho. Někdy se také může stát, že systém nenajede vůbec. V takovém případě doporučuji nabootovat do recovery systému přes tlačítkový trojhmat: volume up+power+home  a provést ještě wipe cache partition a wipe data/factory reset viz obrázek dole.
img_1411_0

Pokud tedy systém najede, vidíte již známou úvodní obrazovku s přihlášením, poté proběhne instalace aplikací a nakonec vidíme to ošklivé rozhraní od Samsungu, které musím velice rychle opět přeinstalovat zpět na oku lahodící čistý systém Jelly Bean s čistým neposkvrněným Androidem.
img_1414_0img_1417_0
Toto byl tedy proces návratu z temných vod rootu a custom ROM´s zpět k originálnímu systému bez poskvrny. Tento postup můžete rovněž aplikovat v případě, že se vám podaří z vašeho telefonu udělat “cihlu”. V případě “unrootu” u jiných modelů, jako je Galaxy S3, Galaxy Note či jiné značky, bude postup vždy hodně podobný a vše bude záviset jen na potřebné verzi stock ROM. Některé značky telefonů si však mohou vyžádat zcela odlišný či specifický postup. V brzké době chci tento článek ještě doplnit o názorné video. Snad brzy se také můžete těšit na články, ve kterých si podrobně popíšeme jak na root telefonu a instalaci některých custom ROM. Odhadem budou články do čtrnácti dní ;).

0 komentářů:

Okomentovat