sobota 1. června 2013

Používáme hudební internetovou službu Deezer krok za krokem

V minulém článku jsem vám představil velice povedenou hudební službu Deezer, která přináší obrovský výběr hudebních titulů jak zahraniční, tak tuzemské tvorby. Pro ty z vás, kteří jste ostřílenými uživateli podobných služeb, Deezer nepředstavuje zásadní problém v používání, nicméně pro ty z vás, kteří si službu chtějí vyzkoušet a tak trochu narážejí na jazykovou bariéru, či se úplně neorientují ve webovém rozhraní, je tento článek primárně určen. Ještě bych jen chtěl podotknout, že kromě přístupu k hudební databázi přes webové rozhraní můžete také využít aplikace pro všechny současné mobilní platformy Androidem počínaje a BlackBerry konče.





Jako první krok, pakliže budete chtít Deezer vyzkoušet, či aktivně využívat, je registrace. Máte na možnost použít buď to klasickou registraci, kdy zadáte svou e-mailovou adresu a zvolíte si heslo. Pokud se nechcete registrovat touto cestou, je možné zvolit registraci prostřednictvím svého účtu na Facebooku či Google+.
Po úspěšné registraci se pak již ocitnete na samotném webovém rozhraní služby Deezer. Úvodní obrazovka vám nabídne jakýsi rozcestník, kde naleznete Doporučené tituly a playlisty, hitparádu nejoblíbenějších skladeb uživatelů atd.

V levé části pak naleznete lištu, ve které se nachází na vaše knihovna, oblíbené skladby, alba, playlisty a další. Rovněž zde naleznete knihovnu vámi nahraných mp3 skladeb. To vše rovněž naleznete kliknutím na ikonku vašeho profilu vpravo nahoře, kde z nabídky vyberete položku "My profile".
Ještě než začnete tím nejdůležitějším, kterým je objevování nespočtu hudebních titulů, je dobré, pakliže jste tak již neučinili při registraci, propojit váš účet s některou ze sociálních sítí. Podporovány jsou Facebook, Google+, Twitter a Last.fm. Díky tomu totiž získáte propojení na vaše přátele a další osoby, se kterými můžete sdílet vaší knihovnu, oblíbené skladby a rovněž i vy můžete sledovat, co se líbí vašim přátelům.

Propojení provedete tak, že kliknete na ikonu profilu v pravém horním rohu, zde jděte do "My account" a zde vyberte položku "Alerts & Sharing", kde připojíte požadovanou sociální síť. Toto má pak ještě další výhodu (pro někoho nevýhodu) a sice tu, že se na vašem profilu, pakliže tak máte nastaveno, budou objevovat příspěvky co jste si na Deezeru poslechli, nebo co se vám líbilo apod.
Deezer nabízí po registraci trial (bezplatné) 15ti denní období, během kterého můžete neomezeně využívat všech funkcí, které například zahrnují neomezený poslech hudby na vašem PC či mobilním zařízení, offline poslech, nebo přehrávání ve vysoké kvalitě. Pokud navíc zadáte údaje z vaší platební karty, získáte ještě 15 dní navíc. Po uplynutí zkušební doby a pakliže si nepředplatíte jeden ze dvou měsíčních plánů, se účet přepne do bezplatné verze, která však nabízí jen 2 hodiny poslechu měsíčně a má další omezení viz obrázek.

Pokud se chcete pustit do vyhledávání hudby, slouží k tomu vyhledávací pole v pravé horní části. Stačí zadat prvních pár slov a našeptávač vám začne nabízet interprety, alba či písně. Pokud vyberete interpreta, ten se vám pak zobrazí v hlavním okně s popisem a dalšími možnostmi, jakými jsou vložení do vaší knihovny (Library), přehrání Radio kanálu (skladby, které stylově/žánrově souvisí s tímto interpretem) a samozřejmě se zobrazí seznam všech dostupných alb, které naleznete pod položkou "Discography". V nabídce dále naleznete podobné/související interprety - "Similar artists", Videa nebo Bio interpreta.

V přehledu alb se zobrazuje vždy prvních pár skladeb, celé album si zobrazíte klikem na odkaz pod každým albem. Deezer nabízí jednu příjemnou funkci a tou je tzv. "Offline mode", který vám umožní přehrávání hudby bez připojení k internetu (k dispozici v 15ti denní zkušební, posléze v placené verzi). Tato funkce je rovněž k dispozici i v mobilním zařízení. Pakliže tuto funkci aktivujete, skladba, nebo celé album se stáhnou do počítače a vy si je můžete přehrávat i tam, kde nebudete mít žádné internetové připojení. Pozor však u mobilních zařízení na přenesená data (doporučuji používat při připojení na Wi-Fi). Na skutečnost velkého objemu přenesených dat vás bohužel nikdo neupozorňuje!
Ovládání přehrávání hudby se nachází v samotném záhlaví webového rozhraní. Kromě základních ovládacích prvků, zde nalezneme i položky pro přidání skladby do oblíbených, pro sdílení, zakoupení na iTunes anebo pro přidání skladby do playlistu. Playlist je v podstatě jakási knihovna vybraných skladeb, které vám pak hrají jako rádio. Kromě dalších položek vedle přehrávače hudby zde také naleznete nastavení kvality přehrávané hudby - ikonka se třemi posuvníčky. Zde si můžete vybrat, zdali se bude hudba přehrávat v nízké či vysoké kvalitě.
Pokud se podíváme na záložku "My profile", která se nachází v pravém horním rohu, nalezneme zde informace o vás - "My information", dále vaše předplacené plány - My subscription", možnosti sdílení a upozornění - Alerts & Sharing a připojená zařízení - "My connected devices". Co se upozornění týče, tak zde si můžete nadefinovat, které upozornění se má posílat na e-mail a které do mobilního telefonu či tabletu, nebo na oboje.

Jak jsem se již zmiňoval, ti z vás, kteří se rozhodnou pro účet Premium, nebo Premium+, ti získávají mnoho příjemných výhod. Kromě neomezeného poslechu hudby v kvalitě až 320kbps, pak získáte offline přístup k hudbě, možnost přehráváni hudby na smartphonu či tabletu, prostředí bez reklam, přístup k exkluzivnímu obsahu či možnost se dostat do povědomí mezi uživateli celého světa zveřejněním vašich playlistů prostřednictvím týmu služby Deezer.
Pokud se podíváme na mobilní aplikaci, tak ta nabízí mnohem spartánštější prostředí. Aplikace se nabízí pro platformy Android, iOS, Windows Phone a BlackBerry. Aplikace provede po instalaci detekci úložiště a sama vybere to, kde je více místa pro ukládání skladeb, u kterých nastavíte offline synchronizaci.
  
Jak jsem říkal, aplikace disponuje poměrně triviálním prostředím, ve kterém se zorientuje každý. Na úvodní obrazovce naleznete rozcestník do všech důležitých částí, jako jsou playlisty, alba, radia a další. Stejně jako webové prostředí, tak i mobilní aplikace zatím není lokalizována do češtiny, nicméně ta se dle vývojářů připravuje.

Důležité je naučit se pracovat s offline módem, který vám výrazně ušetří mobilní data. Ideálně je si skladby či alba stáhnou do telefonu při připojení na Wi-Fi a poté, budete li na připojeni jen přes mobilní data zapnout offline mód, který zabrání komunikaci aplikace s internetem. Veškerá stažena hudba bude k dispozici i bez připojení. Upozorňuji, že s hudbou uloženou v mobilním zařízení nelze nijak manipulovat. Je přístupná jen aplikace Deezer. Jakmile provedete synchronizaci hudby do vašeho zařízení, objeví se skladby, či alba zelený indikátor offline módu.
Pevně věřím, že vám tento článek alespoň trochu poslouží k prvotní orientaci na Deezeru. Služba jako taková je velice přehledně provedená a intuitivní. Věřím, že si ji brzy zamilujete tak jako já a vychutnáte si s ní nespočet hodin hudby. Pokud se se mnou budete chtít na Deezeru spojit, naleznete mě na tomto odkazu. Pokud se budete chtít podělit o vaše postřehy či dojmy, využijte možnost zanechání komentáře pod článkem. Přeji hodně zábavy s Deezere.

Stažení mobilní aplikace:

google_play appstore wp bb







0 komentářů:

Okomentovat